Leven in de Bloemenbuurt

Bethlehem voor eventjes heel dichtbij

Voor de tweede keer was op 10 december de fakkeltocht in de Bloemenbuurt. Misschien heeft u wel berichten gelezen in de krant en foto’s op internet gezien. Wat een feest was het weer! We mochten rond de 300 mensen begroeten en hen de tocht richting de geboorte van Jezus laten zien. De start was op het plein van buurthuis Bronveld. Een mooie plek om een groep mensen toe te kunnen spreker als Heraut en Stadsbestuurder. Een tweetal soldaten ‘dwongen’  vervolgens de mensen om zich in te laten schrijven in het bevolkingsregister. Hierna werden er groepen gemaakt en werden de mensen door een gids geleidt naar een herberg. Na een aantal overvolle herbergen gepasseerd te zijn was er nog 1 vrij, alleen… dat was een vergissing. Uiteraard zaten ze vol. Ze hadden zelfs een stel met een kind weg moeten sturen…. De tocht ging verder langs een paar Romeinse soldaten die ingewikkelde vragen stelden, richting de herders met echte schapen. De herders vertelden over een ster die ze hadden gezien en een heel engelenkoor dat ze hadden gezien in de lucht. Maar ze hadden geen idee wat dit betekende. Na een mooi spoor van lichtjes, kwam de groep bij een engelenkoor. Kinderen zongen daar kerstliederen. Een straat verder gelopen, kwamen we uit bij de wijzen uit het oosten. Zij vertelden meer over deze ster en dachten dat er een koning geboren was. Maar ja, waar precies? In een paleis natuurlijk. Daar was de volgende voorstelling. Het paleis van Herodes. Maar daar was geen kind geboren. Herodes was zelfs boos dat er gesproken werd over een koningskind. Dan zou hij het moeten weten. De laatste stop was bij de stal. Daar ontmoette de groep uiteindelijk Jozef en Maria en het kindje Jezus. De ster waarover gesproken was, hing boven de stal te schitteren.

Na de wandeling was er gelegenheid om samen na te praten, elkaar te ontmoeten en lekker warme chocolademelk met een koek te nuttigen. Een zeer geslaagde fakkeltocht dit jaar!

Bijzonder was dat een jongetje vroeg: ,, Ik ben Moslim, mag ik wel in Bethlehem komen?” (foto’s: Jaap Meijer en BarneveldVandaag.nl