Een kijkje in de keuken….

Lord's Supper Church Stock PhotosZondagmiddag rond een uur of 13 komen de bezoekers van Simpelkerk bij elkaar voor een maaltijd, deze keer bij Didy en Eric. Maaltijd houden, om te ontspannen, te genieten, om bij elkaar te zijn en lief en leed te delen, de meesten kennen elkaar al wat langer, jong en oud(er), een paar kinderen.

Na het eten van de werkelijk verrukkelijke tomatensoep met meegekookte eieren, brood, roggebrood met spek, miniloempia’s, taart (niet aan toegekomen) pakt Peter de gitaar en Katinka de viool en zingen we votum en zegengroet. De viool verbindt de zang, de gitaar maakt het tempo, ingetogen én indrukwekkend. De gezongen liederen roepen verootmoediging op en bieden troost. Er zijn liedmappen en zangboeken genoeg, als je de tekst niet kent. Peter komt vervolgens terug op de toepassing van de vorige keer, over verleiding en vechten, best een pittig, persoonlijk onderwerp. De tekst van deze zondag gaat daar verder mee, en leert ons om niet, op de automatische piloot, alles zelf te willen en te moeten doen. Vertrouwend op God. Kijken naar Jezus. Werk van de Geest opmerken. Ook best lastig als je iets denkt te willen en kunnen bereiken.

Dan is het Avondmaal aan de beurt. Gerard de Kimpe is samen met zijn vrouw Marry ook gekomen. Gerard is dominee en mag in de naam van Jezus het Avondmaal voor ons bedienen. Hij opent de viering met de uitleg van het woord ‘eucharistie’, dat dankbaarheid betekent. We vieren de eucharistie, we danken ons Redder en gedenken Hem. Het brood, een plat Turkse pide, wordt gebroken en met persoonlijk woord uitgedeeld. We eten samen en gedenken en zijn zijn dankbaar. De beker, een prachtige wijnkelk, wordt door een ouderling aan ieder persoonlijk uitgereikt en we drinken, als je wilt en mag, daaruit. We staan in een kleine, maar krachtige kring, de gemeenschap is echt en hecht. Ieder laat zijn hart spreken door t vertellen waar je dankbaar voor bent. Daardoor leren we elkaar ook beter kennen, wat is belangrijk voor die ander, en hoe merkt hij of zij dat op in zijn en haar leven? Erg mooi om te delen. Vooral jongeren spreken (mij) aan, hun geloof is nog jong én toch al beproefd en gegroeid. We sluiten de viering met een lied en gebed en de genade van onze Heer Jezus Christus en de liefde van God en de eenheid van de Heilige Geest gaan met ons deze week in.

Ik dank God voor Simpelkerk. Ik bid voor onze ‘kleine’ broers en zussen in het geloof, die ons ook laten zien wat gemeenschap inhoudt.

Een bezoeker van Simpelkerk