Familie op missie november 2016

Vrijdagavond en zaterdag (25 en 26 november) hebben wij als kernteam Update dagen gehad van NederlandZoekt, deze keer in Zwolle. De Updatedagen zijn een combinatie van ontmoeting en bemoediging, gebed, leren en verwerken. Met als doel dat je naar huis gaat met een versterkte focus op jouw en jullie plek in Gods Koninkrijk. Het was voor ons de tweede keer dat we naar Update dagen zijn geweest. Het was weer geweldig en bemoedigend om andere Families op missie te spreken. We zijn zeker met een versterkte focus terug naar Barneveld gegaan.

Vrijdag hebben we een lezing gevolgd van Paul Donders over de kwetsbaarheid van de heftige en snel in ontwikkeling zijnde wereld wonen en wat biedt ons, als mensen van Gods Koninkrijk, dat. Welke vorm van gemeenschap heeft de grootste kans om stand te houden  en een impact te hebben op deze samenleving.

Didy: Zaterdagochtend hebben Peter en ik een workshop gevolgd van Lynn Alexander over hoe kinderen onderdeel zijn van de missiegemeenschap en dus ook van die van Simpelkerk. Wat ik zo mooi vond is dat ze zei: Vaak wil je een bijbelstudie geven en is het door de aanwezigheid van kinderen veel te rumoerig omdat te doen. Vertel elkaar maar gewoon je eigen verhaal van de afgelopen week en vertel wat je moeite en zorg was en wat God daarin betekend heeft. Laat hen je kwetsbaarheid zien. Daar leren ze van. En ook al zijn de kleintje aan het spelen, ze pakken meer van het verhaal op dan je denkt. En los laten. We willen veel te veel organiseren…..

Peter: Eerlijk gezegd: Ik had niet zoveel zin in dit weekend. We hadden al een paar weekenden gehad en wist hoe dit er aan toe zou gaan. Ook had ik een drukke periode achter de rug en was wat moe.

Deze vermoeidheid ging alleen snel over op vrijdagavond toen de heer Donders uitleg gaf over V.U.C.A. Een les in leiderschap in een complexe wereld die steeds aan het veranderen is en hoe je dit op je eigen huiskamergemeenschap kan toepassen. Dit raakte mij, omdat veranderingen veel voorkomen en het soms lastig is om dan aansluiting te blijven vinden met de middelen die je hebt.

Hierna hebben we een vernieuwde SWOT analyse gemaakt van Simpelkerk. Een doorbraak was dat  de omgang met de moederkerk op dit moment erg prettig is. Wat voor ons een uitdaging blijft is het creëren van een cultuur van gebed.

Op zaterdag hebben Didy en ik een workshop bijgewoond rondom het betrekken van de kinderen bij de gemeenschap. Vorig seizoen hadden we nog vaak ‘apart’ kinderwerk op de zondag, maar we geloven in een gemeenschap waar iedereen er bij hoort. Maar hoe doe je dat? Natuurlijk zijn er momenten dat je liever hebt dat kinderen niet aanwezig zijn en dat is prima. Alleen wanneer zoek je de diepgang op? Wij merken dat de zondag een dag van rust en ontmoeting mag zijn. Uit de workshop kwam naar voren dat de diepgang ook op een ander tijdstip gezocht kan worden. Kerk ben je niet alleen op zondag. Trek een avond er voor uit om als volwassenen elkaar te ontmoeten en te groeien in persoonlijk geloof door de diepgang. Gebruik de zondag om te groeien in geloof door gebruik te maken van de gemeenschap.

Het was een leerzaam weekend!

Katinka: Eric en ik zijn samen naar Henno Smit (buurtwerker en theoloog) geweest.
We wisten eigenlijk niet wat we konden verwachten. Henno zette ons stil bij het handhaven van de geestelijke wetten. Hoe doe je dat en wat gebeurd er eigenlijk als je de wetten niet navolgt. Bv. over vergeving, hoe ga je daarmee om. Wil je alles zelf proberen, of doe je dat samen met God?

Maak je zelf niet belangrijk, maar dien de ander. En zo zijn er nog veel meer punten om over na te denken. Hij liet ons nadenken over ons ‘tekort schieten’ en maakte dit persoonlijk. Gebeds cultuur kwam hier heel mooi naar voren. Hier hebben wij, als kernteam, veel moeite mee en waren daar erg door geraakt. Daarom hebben wij Henno Smit gevraagd om ons hierbij te gaan helpen in een paar workshops. Binnenkort gaan wij hier mee aan de slag.
Eric: Eerst hebben we stil gestaan bij wat er het laatste (half) jaar gebeurd was. Stilstaan bij wat de Heere heeft gedaan: mooie samenwerking AIA/GKV (de laatste stond in onze SWOT zelf bij doorbraak! , contact in buurt groeien,  meer met mensen die Jezus niet kennen (wat ons verlangen is, niet alleen (vooral niet eigenlijk) mensen die Jezus al kennen – hij heeft mij geleerd om langzaam te gaan.

Plannen die we gemaakt hebben en wensen die we hebben: uitbreiden van leiderschapsteam naar een verdubbeling. Samenwerking pioniersplek  met AIA, langzaam zijn de eerste stapjes gezet van snuffelen en ruiken. Dit samenwerken werd ook bevestigd in het verhaal van Paul Donders, dat het goed is om meer samen te werken met partners in de wijk, in ons geval is dat AIA, maar zou dat ook de Marokkaanse Vereniging kunnen zijn.

We hebben als team in deze plannenmakerij ook gesproken over de fase van ons leven. Als koppels in het kernteam zitten we in een andere fase van ons leven. Dat betekend dat je soms niet meer meer kunt vragen van de ander en dat betekend aanpassen aan elkaar. Al pratend kwamen we er ook achter dat het delen van je leven soms erg moeilijk is. Je zegt wel dat je het doet (en je wilt ook echt) maar soms lukt het gewoon niet. Maar vaak is het zo dat de ander zijn of haar leven met jou deelt, niet anders om.

Al met al vonden we het met z’n vieren een geslaagde vrijdagavond en zaterdag. Op naar de volgende Family on Missie van Nederland Zoekt.