Leven in de Bloemenbuurt

Gastvrij zijn is loslaten

12819339_815192678603423_508209657558622270_o,,Weest gastvrij zonder te mopperen” (1 Petrus 4:9)

Gastvrij zijn zit in mijn bloed. Iedereen is altijd welkom op welk tijd stip dan ook. Niets is mij te gek. Regelmatig komen zo’n 10-15 mensen eten (1x per 4 of 6 weken) en soms is ons huis gevuld met 20-25 mensen omdat we iets te Vieren hebben. Geen probleem.

Als je mij dat 8 jaar geleden had gevraagd dan zou ik op tilt geslagen zijn. Een keertje zou me niet uitmaken, wanneer ik het op tijd zou weten, maar zo vaak? Nee dank je. En nu draai ik mijn hand er niet meer voor om.
Gastvrij zijn mag dan in dan in mijn bloed zitten, maar het heeft welk even geduurd voordat het naar boven kwam borrelen.  Hoe kan ik dat nu leren? Hoe moet ik dat doen? Gastvrij zijn is loslaten. En kan ook echt loslaten.

Hier een aantal puntjes die ik heb mogen leren. (door schade en schande 😉 )

  1.  Ga niet van te voren je woonkamer en keuken schoonmaken. Dat deed ik in het begin wel. Nog gauw even stofzuigen, wat moesten de mensen wel niet denken. Het huis moet even lekker ruiken en nog even een leuk hoekje maken……Los laten, na het eten of de viering is het huis nog een grotere bende dan voor dit tijd. Dus je kan maar beter je energie stoppen in schoonmaken na dit tijd.
  2. Te veel of te weinig koken. Ook zo’n dilema. Ongeveer weten we welke mensen er komen, maar het kan zo maar zijn dat iemand niet komt of dat er nieuwe mensen aanschuiven. Of wanneer een heel gezin afbelt. Ik denk zelf altijd maar aan het oliekruikje van de weduwe van Sarfath, dat raakte ook niet op. We hebben nog nooit te weinig gegeten, dan schep je een keer niet 2x op. En we sparen altijd onze bakjes van de chinees op zodat, als er te veel is, iedereen die wil een bakje mee naar huis kan nemen.
  3. Houd het simpel. Gewoon eenpansgerechten: pasta, nasi, chili con carne of iets dergelijks en maak het gezellig met satesaus, komkommer of tomaatjes, koepoek of ananas. Geen tafeldekken, gewoon met bord op schoot. De kinderen in een kinderstoel of op hun knieën rondom de salontafel.
  4. Laat iedereen een steentje bijdragen. Als  je gevraagd wordt: ‘Kan ik helpen’ altijd ja zeggen. Dan is je tafel zo opgeruimd, je spullen afgewassen of in de vaatwasser gezet.

Loslaten en genieten. Genieten van gesprekken, grapjes, belevenissen van de kinderen op school. Bidden, elkaar helpen, elkaar bemoedigen en er voor elkaar zijn, of gewoon even helemaal niets. Tot glorie en eer van Zijn naam.

Didy