Leven in de Bloemenbuurt

Impressie van een mama-café ochtend

Maandagochtend 29 januari – Het is een gezellige drukte in het zaaltje van buurthuis Bronveld. In een grote kring zitten zo’n 15 vrouwen en daar omheen zijn ongeveer evenveel peuters en dreumessen in de weer met fietsjes, ballen, knuffels, blokjes en ander speelgoed.

Aan het plafond hangen slingers en op tafel staat koffie, thee, limonade, koekjes, rozijntjes en 3 overheerlijke (door een van de mama’s) zelfgebakken cakes.

Consultatiebureau verpleegkundige Nienke vertelt iets over het onderwerp: Ik ben twee en ik zeg “nee”. Het onderwerp roept herkenning op bij de moeders. Als het voorbeeld genoemd wordt van de krijsende peuter in de supermarkt wordt er instemmend gelachen. Ook worden er ervaringen gedeeld en wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de ruimte om vragen te stellen.

Het is mooi om te zien hoe het mama-café voorziet in een behoefte; aan gezelligheid en sociaal contact. (We mochten vandaag weer 3 nieuwe moeders verwelkomen, erg leuk!). Maar ook aan het delen van ervaringen en uitwisselen van tips.

En ook de kleintjes genieten enorm van de gezelligheid en het samen spelen. Mijn eigen dochter (bijna 3 jaar) is daarvan het levende bewijs. Na afloop vertelt ze aan iedereen die het horen wil vol enthousiasme: Ik ben bij het mama-café geweest!!!

Elja Zielman