Nieuwe voornemens

Gelukkig Nieuwjaar! Vaak gebruiken mensen het nieuwe jaar als een punt om zich iets voor te nemen om dat in het nieuw jaar te veranderen. Bijvoorbeeld afvallen, minder alcohol drinken, meer bewegen, stoppen met roken of minder werken.

Ik heb me ook iets voor genomen. Eigenlijk geloof ik daar niet zo in, misschien ligt dat vooral aan mijzelf. Ik kan zulke voornemen nooit lang volhouden.
Maar nu ben ik wel erg zeker van mijn zaak. 8 jaar zijn we nu met Simpelkerk (eenvoudige kerk) bezig. 8 jaar lang proberen we het evangelie te vertellen en voor te leven aan mensen bij ons in de wijk. Met vallen en opstaan gaat dat eigenlijk prima. Als ik maar niet begin over dat het misschien leuk is als ze zondag een keer komen bij een viering. Die drempel is te hoog ook al hebben onze vieringen een hele lage drempel, denken wij. Die drempel is toch echt te hoog. Wij krijgen de groepen christenen en de mensen die daar open voorstaan niet samen met de mensen die er niets mee hebben. En wij weten niet waarom dat was en hoe we dat zouden kunnen veranderen.

Laatst hoorde ik van een dame die bij een eenvoudig kerk in Amsterdam komt, dat zij vieren en dan bedoelde ze Sinterklaas, Kerst, een verjaardag eigenlijk de dagen die je ook als gezin viert. Het klinkt logisch. Wij zeggen dat de mensen die bij Simpelkerk komen onze extended family is. Dus is het logisch dat je die dingen viert die je ook met je eigen familie zou vieren en dat is het eigenlijk ook.

Nu heb ik een hekel aan mijn eigen verjaardag vieren. Je rent de hele dag en avond rond met taart, koffie, drinken, hapjes enzovoort en houd aan het einde van de dag ontzettend veel over. Komt aan geen enkel gesprek toe, bent aan het einde van de dag bekaf en hebt een berg afwas.. Ik ben er mee gestopt om mijn verjaardag te vieren. Blijkt dat nu het, volgens de dame uit Amsterdam, voor hen juist de manier te zijn om beide groepen bij elkaar te krijgen.

Voor mij komen dan allerlei lessen van kerkplanting boven. Jij moet je aanpassen aan hun beleef wereld en daarin meegaan, anders krijg je geen contact met hen. Zij hebben echt geen behoefte om te bidden of te zingen over God, dus moet je hen daar ook niet voor uitnodigen. Daar is het de tijd (nog) niet voor.
Mmm, misschien moet ik dan toch mijn verjaardag gaan vieren. Duurt mijn verjaardag gelukkig nog heeeel erg lang. Nee grapje, ik zal me aan moeten passen. Vieren wat er te vieren valt.

Nu is het 1 januari geweest en ik heb me dus voorgenomen om te gaan vieren wat er te vieren valt. Ik ben maar gewoon begonnen met Nieuwjaar. Op zaterdag 7 januari hebben wij een nieuwjaarsborrel bedacht. Mensen uitgenodigd van Simpelkerk, maar ook mensen uit onze straat en die wij ‘zomaar’ hebben ontmoeten. Mensen gevraagd om ook iets mee te nemen als ze dat wilden, alles op een tafel neer gelegd zoals we dat ook op zondag zijn gewend. Mijn eigen frustraties over verjaardag vieren aan de kant, EN GEZELLIG  en druk dat het was! Geweldig! Dat ik daar nooit eerder op gekomen. Of had ik het idee diep weggeborgen  omdat ik mijn eigen verjaardag ook niet leuk vind om te vieren?

Hoe eenvoudig kan het zijn. Out of je eigen box denken. Beste lastig maar het kan zo geweldig zijn.

Op naar het volgende feestje!