Leven in de Bloemenbuurt

Ssst! De tijger slaapt

Maandag 26 november waren er twee dames te gast bij het mama-café; Eline Boekhout en Jelly van Rinsum. Eline is leesconsulent van de bibliotheek. Zij hield een enthousiast en aanstekelijk pleidooi voor het voorlezen van onze dreumesen en peuters (en alle kinderen in de basisschoolleeftijd). We wisten denk ik allemaal wel hoe gezellig en ontspannen voorlezen kan zijn, zowel voor jezelf als je kindje. Maar het was een eye-opener om te horen dat je de taalontwikkeling van je kind enorm kan stimuleren als je regelmatig voorleest. En voorlezen wordt nog leuker als je bij de bibliotheek steeds weer een voorraadje nieuwe boekjes haalt. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid zijn van de bibliotheek.

Jelly vertelde iets over het Taalhuis Barneveld, dat in november van start gegaan is. Zij is er voor iedereen die beter wil leren lezen en schrijven. Maar ook als je rekenen lastig vindt of handiger wilt worden met de computer, kun je bij haar terecht. Op basis van jouw vraag bekijkt ze wat het beste bij je past zodat je ook écht beter kunt worden in taal, rekenen of het omgaan met de computer.

Daarna gingen we rond de voorleeskast zitten en vertelde Eline aan de hand van prachtige vertelplaten het verhaal van Tijger en zijn vriendjes.  Tijger slaapt en de andere dieren willen haar niet wakker maken. Maar ze moeten erlangs en ze ligt vreselijk in de weg. Hoe gaan ze dat oplossen? Gelukkig heeft de slimme kikker een idee: alle dieren zweven een voor een met een ballon over de tijger heen. Maar daar hebben ze wel hulp bij nodig. De peuters mochten helpen om de dieren veilig over de tijger heen te krijgen door te blazen, te aaien, te wiegen en een slaapliedje te zingen. En dat deden ze vol overgave!

Aan het eind van de ochtend kregen alle kinderen een boekje mee naar huis. We zijn (nog) enthousiast(er) geworden over voorlezen!