Leven in de Bloemenbuurt

Vriendschap (1)

We hebben het op woensdagavond deze keer gehad over Vriendschap

Wat is een vriend?

Vriendschap, een woord waar je alle kanten mee op kunt. Wanneer iemand aan je vraagt: Wat is een vriend(in) dan is de kans groot dat je antwoord: Dat is iemand bij wie je helemaal jezelf durft te zijn. Je hoeft je niet beter voor te doen dan je bent, of slechter, stoerder. Je kunt zeggen wat je denk. Je kunt hem/haar alles zeggen, je fouten toegeven. En als het je dat gedaan hebt heb je ook het gevoel alles kwijt te zijn.

We hebben eerst even stil gestaan bij de volgende vragen:

  • Hoe ontstaat vriendschap
  • Wat is nodig om een vriendschap vol te houden?

Met wat heen en weer gepraat kwamen we tot de conclusie dat er eigenlijk 3 woorden belangrijk zijn. Trouw, eerlijkheid en openheid. Best lastige woorden.

Eerst het woord: Trouw
We hebben gelezen 1 Samuel 18:1-4
We hebben drie vragen beantwoord: noem eens wat kenmerken van de vriendschap tussen David en Jonathan, is dit herkenbaar voor jouw eigen vriendschap en hoe laat jij zien dat je iemands vriend bent?

En we hebben gelezen 1 Samuel 20:1-4
Welke boodschap kunnen we halen uit dit hoofdstuk?

De vriendschap van David en Jonathan gaat wel heel ver.  Wij geven echt niet onze spullen zomaar aan onze vrienden (Jonathan geeft David zijn jas, helm, harnas en wapens) en houden van… dat gaat ook wel erg ver. Zelfs als Jonathan David zijn hulp aanbied tegen de wens van zijn vader Saul in. Zou jij dat doen voor je vriend? Of is, wat David en Jonathan hebben, wel een heel bijzondere vriendschap?

Stof genoeg om over na te denken.